IMG_7899

Beste bezoekers van de website,

Onderstaand een impressie van mijn reis naar Santosa/Paminugama Sri Lanka

26 februari 2018

Facebookvrienden, het is heel koud in Nederland zo lees ik op internet….laat ik nou net in Sri Lanka ? zitten een gevoelstemperatuur verschil van ca 44 graden… En alsof dat nog niet genoeg is komt de warmte van alle lieverds hier daar nog bovenop. Vrijdagavond ben ik met de Emirates Boeing geland en kwam redelijk ‘gebroken’ aan op Colombo AirPort. De ontvangst was opnieuw super, kinderen en managers stonden op mij te wachten, geweldig. Ik heb al heel wat gesprekken gevoerd en visite gehad mooi en zoooo waardevol. Zojuist de eerste school kinderen begroet en het mooie daar aan is dat je na luttele minuten het idee hebt dat er geen jaar tussen heeft gezeten het ging al weer gewoon door waar het vorig jaar stopte. ?Er wordt wat geheimzinnig gedaan over vandaag ‘k wilde e.e.a. plannen maar ze zeiden dat ik deze dag, mijn verjaardag, aan allen hier moest overlaten en gewoon ondergaan?Zaterdag met ‘mijn’ Sampath Thushara /naamgever Stichting Stamppotje naar Negombo geweest en wat boodschappen gedaan en even geluncht. Ook met de vissers hier gesproken omdat het leek alsof er een party was zo uitbundig waren ze allemaal.. Ze vertelden een geweldige vangst te hebben en ik vroeg hoe verdelen jullie dat dan? Nou zei hij het is mijn vis en iedereen helpt me vandaag en dan is de ene helft van de vangst voor mij en mogen de geldpers de andere helft verdelen en daar wordt vandaag iedereen blij van…prachtig. Ook manager Suranga, big boss hier, was aan het vissen en kreeg tot zijn grote schrik een gevaarlijk slang aan de hengel…met veel geluk is hij niet gebeten. Ik zal de komende week mijn belevenissen weer met jullie delen vandaag dus iig een soort van partytime, morgen naar het moerasgebied, met voedselpakketten in de weer voor armsten daar, nou dat verhaal komt later wel….fijne dag allemaal?

28 februari 2018

Goedemorgen Facebook vrienden, we hebben net besloten wat we in de voedselpakketten gaan doen en 20 arme families uitgezocht ‘t is wat een dubbel gevoel dat je als blanke dat gaat uitdelen maar dat is voorwaarde voor de mannen hier. De mensen zullen er morgen heel blij mee zijn en dat is van onschatbare waarde….ik wilde meteen over maandag beginnen maar dit moest ik eerst even kwijt. We hebben ook Pawani bezocht die 9 was toen ik hier begon en 23 en moeder van twee mooie kinderen. Ja maandag…een prachtige dag jarig hier en dan alle kinderen zingen en tekeningen geven, kippenvel! De mannen hadden gezegd dat ik de dag over me heen moest laten komen maar ik dacht op een moment eind van de middag waar blijft de verjaardag cake om met wat mensen van te eten. De mannen en ook een aantal van hun vrouwen vonden eigenlijk helemaal niet nodig en eerlijk gezegd was ik even het vertrouwen kwijt en raakte wat gestrest omdat er ook, dacht ik, mensen op die traktatie zaten te wachten?.. Om ca 19:00 u werd ik in een Tuktuk geplaatst en naar een mooi huis aan de Lagoon gereden en daar….waren zo’n 36 dierbare mensen en hun kinderen om mij een surpriseparty te geven! Kippenvel! Met taart, foto, en gezang eten en drinken, geweldig. Gisteren, dinsdag(we hadden een auto gehuurd) zijn we, Sampath, Randima en Erange, hier om ca 07:00 vertrokken om te gaan zoeken naar twee moeders van mooie jonge geadopteerde mensen uit Akkrum. Na ruim twee uur rijden kwamen in Pudukka, respect voor Derk Bolt en team na een lange dag door soms rimboe en heel druk en wild verkeer is het niet gelukt, zooo jammer maar we bedenken nog wel een plan maar daar voor ben ik afhankelijk van de mannen hier. Onderweg zagen we dat een man op een fiets, nou ja fiets, met twee kinderen ondersteboven gaan en we hebben eerste hulp geboden. We waren net op tijd terug om de kinderen eten te geven, later samen gegeten in Negombo, ons traditionele managersdiner?. Vandaag staat de ladies lunch op het programma, een lunch met alle bij het project betrokken vrouwen zoal onderwijzeressen, coockinglady’s, manangersvrouwen, schoonmaaksters enz…daarover en ander belevenissen de volgende keer. Veel plezier in de sneeuw en op ijs het is hier ook strak blauw 30 graden en voelt aan als 33 graden, I love it?….later meer..

6 maart 2018

?…het laatste ontbijtje hier gehad vanmorgen. Vannacht even voor drieën ?vertrekt mijn vliegtuig vanaf Bandaranayaka AirPort met lange tussen stop in Dubai hoop ik dan morgenmiddag weer op Schiphol te ? landen. Maar goed eerst even terug naar vrijdag, al vroeg in de ochtend naar Negombo vertrokken om boodschappen te doen voor het koken. Op het menu Fryske Nasi met dikke drumstick, dale en frisse salade en lekker ijs toe, een feestje! Als we onderweg zijn dan is het niet vlot even heen en terug want de mannen hebben dan altijd diverse adresjes waar we even naar toe moeten van bank tot friends! Het koken en dan vooral het bakken was een warme aangelegenheid, in een kleine ruimte van ca 40 graden sputterden de kipjes nog wel wat tegen. Na een poosje kreeg ik hulp van oa Madu en dat was fijn. We moesten alleen af en toe even optreden omdat zowel kinderen als zo nu en dan een hond ook even de keuken binnen kwamen en met dat hete vuur vind ik dat onverantwoord. Ondertussen even de kinderen en juffen van de klas gehandicapten kinderen een ijsje gebracht. Het diner was smullen gezien de gretigheid waarmee gegeten werd. Daarna even rustig aan gedaan en gedineerd bij Kasun famely, Kasun ken ik ook nog als ventje van 10 nu getrouwd en twee mooie meisjes. Zaterdag met Sampath en Dilanthe aan het shoppen geweest en voor alle ‘managerskids’ wat kleding gekocht. Ook een grote beer voor Metusha, mijn tweede petekind, hier omdat ze jarig was. Zondag, ergggg warm en dus hebben we de traditionele famely dat beperkt tot een gezamenlijk uit eten naar Colombo. Het ritje naar Colombo binnendoor was een belevenis, het gekke verkeer, de bittere armoede als je Colombo daar binnenkomt, heftig. Gisteren, maandag, diverse mensen bezocht w.o. Rosita voormalig hospita van mij ze is afgelopen jaar ook heel ziek geweest en getooid met pakken DE koffie heb ik haar wat opgevrolijkt. Toen even eten opscheppen en daarna de moeder van Randima bezocht zij is getroffen door een herseninfarct en halfzijdig verlamd. Naast de blijdschap over het bezoek waren er ook de tranen. Ze knokt ontzettend om weer gevoel in het verlamde deel te krijgen Na een poosje ging ik weer en waren dikke knuffels mijn deel. Daarvoor trouwens was ik in de Tuktuk met Randima naar een ‘slager’ geweest de jongens wilden gisteravond lekker vlees en puree voor me maken. We kunnen ook kip nemen…maar toen ik zag dat de kippen nog leefden en hoe het dan verder zou gaan zei ik….maar weer snel rijden…?Bij de slager, zie foto’s waten we meer dan welkom en nadat wat mooie grote vliegen waren verjaagd werd een stuk afgesneden en maakte ik nog snel een paar foto’s. Maar, eerlijk is eerlijk, het is een lekkere maaltijd geworden. Vandaag de laatste dag en er zal gepakt moeten worden. De eerste kinderen zaten al om ca 7:45 u op mijn stoepje en die het snapt dat ik wegga roepen dukai wat zoiets als verdrietig betekent. Dilanthe en ik hebben een lunch aangeboden gekregen dus dat gaan we samen doen en dan komt Marike met haar moeder die een rondreis maken in dit mooie land nog bezoek brengen aan het project.
Het is opnieuw een indrukwekkende reis geworden en de vele indrukken zullen weer een plaatsje moeten gaan krijgen. Ik heb weer een beetje meer geleerd dat men hier de tijd heeft en wij de klok! De vele mooie, hartverwarmende reactie van jullie als lezers op zowel mijn verjaardag als het verhaal vind ik prachtig zo ook de mensen hier die het kunnen (laten)vertalen. Ik voel me een bevoorrecht mens en ben blij dat ik ook deze reis weer een ‘klein steentje heb mogen verleggen in een rivier op aarde’….dank jullie wel!!!

12 maart 2018

…na de altijd lange thuisreis denk ik met meer dan warme gevoelens terug aan mijn, opnieuw, indrukwekkende naar Sri Lanka. Ik heb even de gelegenheid genomen om weer wat bij te komen en het tijdsverschil even uit het lijf te laten vloeien… De intensiteit van mijn persoonlijke betrokkenheid met alle mensen daar in ‘mijn’ Sri Lanka maakt(e) als altijd, dat het weer een heftig afscheid is geworden maar grote tevredenheid over het (te) korte verblijf overheerst aan alle kanten. Het zijn zoveel indrukken dat ik ze bij lange na niet in een zin kan vatten, zo valt altijd weer de ‘chaos’ in het verkeer mij op, de vele malen ‘powercut’ en de vriendelijkheid van de mensen daar maar ook de grote armoede op vele plaatsen!! De mannen/managers waren afgelopen augustus hier bij mij thuis en nu heb ik wel iets heel ongewoons gedaan ik heb nl twee van hun vrouwen uitgenodigd komende augustus naar Nes te komen. Hoogst ongebruikelijk….en ik moest de mannen ook even overtuigen maar het gaat door, ook zij verdienen eens een mooie reis!! Vandaag weer lekker op kantoor bezig, er ligt genoeg! Vooral fijne dingen, morgenavond bv een avond met Rintje Ritsma en binnenkort mag ik samen met onze burgemeester Tjeerd van der Zwan de presentatie gaan doen bij de huldiging van onze Friese Olympiërs die het zo voortreffelijke deden bij de Winterspelen in Heerenveen ’n Gouden plak. (..wat een lange zin he..nou zinin hoor..)Nogmaals dank voor de vele en mooie reacties op de verhaaltjes van mij uit Sri Lanka.

Leave your comment